Overslaan naar content

Warmte als fundament.

In gesprek met Jana De Telder en Benoit de Vreeze.

Iets meer dan drie jaar geleden kwam Jana toevallig bij uitvaartzorg Verhoeven terecht. Daarvoor was ze werkzaam in de zorg. Wat als een toeval begon, groeide uit tot een grote passie. Sinds een jaar schrijft haar partner Benoit mee aan dit verhaal. Onder de warme, stevige vleugels van Karine Verhoeven leerden Jana en Benoit het vak. Een leerschool, waar de taal van liefde werd gesproken en diep respect voor nabestaanden voelbaar werd. Deze fakkel nemen Jana en Benoit in dankbaarheid van Karine over. Samen kneden ze de uitvaartzorg in Zelzate verder tot een heel persoonlijk en warm niveau.

Tekst: Els Verbelen Foto: Filip Naudts

JANA

Elke dag sta ik met veel liefde en toewijding op de werkvloer. Mijn takenpakket is heel afwisselend. Er zijn veel verschillende facetten aan mijn job en in elk facet kan ik mijn ei kwijt. Alles wat ik doe, doe ik met warmte. Mensen contacteren ons vrij snel na het overlijden van hun geliefde. Voor nabestaanden staat op dat moment het leven stil. Hun verlies voelt onwezenlijk, pijnlijk en verdrietig. de manier waarop je spreekt en de emotie die je daarbij uit is zeer belangrijk. Ik denk dat mensen in eerste instantie warmte moeten voelen, de oprechtheid van ons medeleven. Warmte geeft rust. Dat eerste contact is de fundering waar we verder op bouwen. Ik neem graag tijd om te luisteren. Een tasje koffie biedt dan rust en geeft mensen de ruimte om op verhaal te komen. Emoties hoeven hier zeker niet onderdrukt te worden. Ze zijn welkom. Dat is hoe rouwen gaat. Er mag komen wat komt. Een luisterend oor creëert verbinding. Op korte tijd werken we vanuit die verbinding toe naar een mooi en persoonlijk afscheid.

Al van kindsbeen af heb ik me verbonden gevoeld met de dood.Die verbondenheid vertaalde zich in een oprechte interesse. Ik was nieuwsgierig naar omgangsvormen, rituelen en cultuurgebonden aspecten van de dood. Ik was niet bang om een overledene te zien en aan te raken. Integendeel. Vandaag de dag doe ik de opbaringen met het grootste respect en in alle eerbied voor de overledene. Vanuit mijn opleiding als zorgkundige is mensen wassen en verzorgen iets dat heel natuurlijk aanvoelt. Het feit dat die persoon overleden is, maakt het voor mij niet anders. Tijdens het ritueel ga ik in gesprek met de overledene. Met liefdevolle aandacht en detailzorg maak ik het lichaam een laatste keer mooi. Het geeft voldoening wanneer de familie hun dierbare vanuit die schoonheid kunnen groeten. Afscheid geven we samen vorm. In Zelzate merken we dat het aantal kerkdiensten daalt. Kerkdiensten maken plaats voor meer persoonlijk afscheid. In onze aula houden we vaak mooie, intieme plechtigheden. We noemen het een stil moment. Het is een moment rond de kist of de urne, waarbij familie en vrienden samenkomen op de manier die ze zelf wensen en invullen. We zijn tijdens een stil moment altijd op de achtergrond aanwezig en steunen waar nodig. Af en toe organiseren we een afscheid bij mensen thuis in de huiskamer. De vertrouwde omgeving kan voor de familie een belangrijk aspect zijn. De overledene komt dan letterlijk voor even terug thuis. Een laatste eerbetoon aan huis hult zich meestal in een heel warme en persoonlijke sfeer.



BENOIT

Ik ben ergotherapeut van opleiding en heb altijd in de geestelijke gezondheidszorg gewerkt. Toen Jana binnen de uitvaartzorg van start ging, kwam al snel de vraag of ik van betekenis wou zijn binnen uitvaartzorg Verhoeven. Aanvankelijk hield ik de boot af. Ik had een moeilijke verhouding met de dood. Als kind herinner ik me dat we met de familie een overledene gingen groeten en hoe het bezoek me afschrikte. In het beeld van de dood vond ik mijn familielid niet terug. Sindsdien ging ik lopen van de dood. Omgaan met dood en verdriet is een stapsgewijs proces voor me geweest. Geleidelijk aan ben ik in de wereld van uitvaartzorg gerold en heb ik ontdekt hoeveel schoonheid en warmte er in zit. Het is bijzonder wat je voor een familie kan betekenen. Mijn weerstand werd een verlangen. Sinds een jaar ben ik voltijds aan het werk binnen de uitvaartzorg. Mijn ervaring als kind, helpt me in mijn werk. Op voorhand vraag ik aan de familie of de overledene er uitziet zoals gewenst en zoals ze gewend zijn. Ik ben gevoelig voor de terughoudendheid van mensen. Als er iemand binnenkomt, waar ik mezelf in herken van enkele jaren geleden, dan neem ik de tijd die ze nodig hebben om over vertwijfeling en drempelvrees heen te stappen. Als een familie met ons contact opneemt, doe ik voornamelijk het werk achter de schermen. Dit gaat van funerair vervoer, logistieke taken, onderhoud van loods en wagens tot marketing en events. Hier in Zelzate zijn er heel wat achtergestelde buurten. Niet iedereen is even vermogend. Het is mooi dat we met ieder kunnen meedenken en aan ieder een persoonlijk, aangepast antwoord kunnen bieden. Het is fijn om op deze manier iets terug te geven aan de maatschappij, de dood bespreekbaar en betaalbaar te maken. Een stil moment of huiskamerdienst laat mensen thuiskomen bij de dood.